Titel: "Vreeld i flaren".

Meddelare: Katarina Sundström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Idbyn

Det var en fiskare ute på Malmön för en 30 år sedan, som hette Per Jonsson, men han fick aldrig heta annat än "Snus Per Jonsch'n". Han brukade pinna in "vreeld i "flaren" (flötena) på skötarna. Det gick så till, att han vred en pinne mot en vägg, så att det tog eld. Det där kolet skrapade han lös, och så borrade han hål i flaren, stoppade in kolsmulorna och pinnade igen hålet Detta skulle skaffa honom lycka i fisket, trodde han. Han skulle få "tur", men det var då bara dumheter. Inte fick han mera strömming än andra.