Titel: "Förgjorda" o "lagade" fiskeplatser.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Det var på 1860-talet. Då var det ett par fiskare från Härnösand som hölls i Grunna på Ulvön och fiskade. Men så blev det tvist mellan dem och de gamla fiskarena i hamnen. Härnösandsborna flyttade därifrån, men då de for, hotade de och sa, att inte skulle det bli någon välsingnelse med fisket för dem, som var kvar. Nu blev det verkligen ganska dåligt med fisket en tid framåt. Sånt är ju inte ovanligt, men de trodde, att de avflyttade "förgjort" fiskevattnet och därför for de efter "Jonke" i "Gene" (i Själevad) som var beryktad att vara en riktig trollkarl. Han följde med dem till Grunna och låg där länge och väl. Han var svår till att supa, och det var att förse honom med brännvin hela tiden. Slutligen skulle han "laga" fiskevattnet åt dem. han ställde ihop en sats i en flaska, och så fick de ro honom ut till deras fiskeplatser. Där satt han och droppade ur flaskan ut i sjön, efer som de rodde. Detta skedde 1868.