Uppteckning nummer LMV-N761b

Titel: Retat rå.

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Farmors far och en hennes bror hade en söndagskväll gått till Väcktjärnen i Björna för att fiska. De skulle vittja utlagda nät eller krokar. De hade ingen båt utan bara en flotte. Då de höll på dra upp redskapen, fick de känna, att det blev så "oförvinnelie" tungt, rent ut så att flotten började dragas ned under vattnet. Bäst det var, kom där en stor fisk sättandes rätt över flotten och ned i vattnet på andra sidan. Den var till skapnaden som en lake men så stor som "n' fullväxt 'n kär". - "men från den gången geck dem allri å fiske nan söndag mer", slöt farmor, som berättade detta för mig. De trodde fullt och fast, att det var sjörået, de råkat ut för. Rået tyckte inte om, att de var ute och fiskade på söndagen. Därför ställde det till och skrämde dem.
Anm.
Meddelaren har tyckt sig förstå, att den folkliga uppfattningen om dylika saker är denna: Rået är i regel begivet på att göra människan varjehanda spratt och förtret. Bäst lyckas det i detta uppsåt, om det träffar på människan i arbete på söndagen, ty som det är synd att då arbeta, åtnjuter man icke de goda makternas beskydd, och följaktligen har rået större makt över en.