Uppteckning nummer LMV-N653b

Titel: Förgjord bössa.

Meddelare: Folkskolelärare Jonas Gerdin  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Kyrkäng

Det är omkring en 50 år sedan. Då det var auktion i en gård i Skedom. Bl.a. gick en lodbössa. Denna var mycket beryktad för träffsäkerhet och dödande egenskap. Två stycken kom att "bäges" om bössan. Den ene av dem var Lindberg, som jag kände mycket väl. Han blev ägare till bössan. Men då han gick ut att jaga, visade sig bössan vara alldeles oduglig. Sköt han på ett djur hoppade detta till rätt i vädret och satte iväg som om ingenting hänt, och bössan blev i ett ögonblick drypande våt. Han sköt på fläck med den, och hon gick alldeles precis rätt. Det där talade han själv om för mig, och han var på det klara med, att bössan blivit "förstörd" av den andre som velat ha den. Men han visste råd L. Han passade på och stal sig en trasa från den gården och drog bössan med denna, "men sen hoppa inte kråka, då de small," sa han.