Titel: Då bössan inte dräper.

Meddelare: Förmånstagare Daniel Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Då bössan blivit så, att hon inte velat dräpa bra längre, så har de brukat ta tre sädeskorn och blanda i krutet, då de laddade, Hade man inte korn att tillgå, så kunde man istället ta mjöl på laddstocken. dessa sätt har jag inte försökt men väl ett annat, som jag mera tror på. Jo, då man lyckats få ihjäl ett djur med bössan, så skall man doppa strysudden på laddstocken i djurets blod och stryka bössan därmed. Detta har jag försökt, och det hjälpte. Men nu finnes det bössor, som är det slaget i, att de aldrig dräper, och föär sådana bössor finnes det ingen bot. Jag hade en gång en sådan bössa. Hon rev sönder djuret rent förfärligt, men likväl levde de. I den bösspipan var det stål, och det är inte bra. Ju mjukare slag det är i pipan, ju bättre dräper bössan.