Titel: Bössan.

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

Vill man förstöra en annans bössa, så att hon inte skall komma att dräpa, så skall man passa på, då man hör skottet, och hugga fast en kniv i något föremål och säga som så: "Nog fan skall du slippa få nånting!" Sedan är bössan oduglig. Men vet man om det, så är det lätt att laga den. Man tar bara av sin egen a´vföring och stryker bössan invändigt, så blir den bra. Om man tar en liten flisa av vänstra lillfingrets nagel och släpper i bössan, då man laddar, så kan ingen förgöra den. Så har de gamla trott.