Titel: "Vreden - elln" och bössan.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Gamla jägare har brukat dra bössan med "vreden - elln", för att den skulle bli lyckosam. Jag tog upp sådan eld åt flera stycken, då jag var lillpojke. Si, far min hade svarvstol, och i en sådan går det fint ta upp "vreden - elln". Man sätter in ett stycke torrt trä i svarven och svarvar en trång, djup skåra i det. Så gör man sig en knivformig sticka, som man trycker ned i skåran, under det man trampar svarven. Det dröjer inte länge, förrän det tar eld i träbitarna, som gnider mot varandra. - När man nu skall dra bössan med den elden, så sätter man en ren blånsudd på laddstaken, tänder den med "vreden - elln" och så i bössan med den!