Titel: Oblaten, bössan och snarorna.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Jon Persson i Kodalen dog 1865. Han var svår både till att skjhuta och gillra hare. Såg han bara en fågel i luften, så var den hans, och harasnarorna kunde han ge sig till att sätta i ett enstaka spår, men nog tusan fick han haren lika bra. Andra människor brukar ju få lov söka rätt på riktiga harstigar, om de skulle få nånting. - Det påstsås, att han brukade smussla undan oblaten ("avlaten") då han gick till skrift och så dra bössan och stryka snarorna med den. Därav kom sig hans stora träffsäkerhet och fångstlycka. Han var nog inte ensam om det knepet.