Titel: "Modstulen" bössa, -medel däremot.

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Det kan inträffa, att man får bössan "modstulen" för sig, då man är ute och jagar. Ute på en myr, träffade jag en dag på en tjäder och kom honom på mycket lämpligt håll. Jag sköt ett skott, men det bekom honom ingenting. Han satt som förut. Likadant för andra skottet. Då förstod jag att det måtte vara något "konstigt folk ute," (d.v.s. illvilligt folk) och tänkte: "nog ska jag väl ladda så att det biter." Ja, jag tog bara tre lingonblad och lade mellan krutet och kulan, då jag laddade. Men då vände tjädern överända. Ett annat sätt är att lägga litet svavel i skottet. - Strax efteråt fick jag se två karlar komma ut ur skogen och de sa: "Det stöp för den kanaljen ändå!" Det var de, som "modstulit" bössan för mig.