Titel: Förgjorda bössor-trollskott.

Meddelare: Handlare Johan Näslund  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Det är omkring 15 år sedan en av de äldsta fiskargubbarna här i hamnen dog. Om honom berättas följande: En vinter var han och en del andra gubbar härifrån fiskeläget ute i bottenhavet på sälskytte. Därvid stötte de ihop med en liknande expedition finnar. Någon av finnarna hade blivit i tillfälle taga i den här gubbens bössa och förgöra henne. Det var sedan omöjligt få ihjäl en säl med henne. Då hade bössans ägare målat en människofigur på ett träd och skjutit på den. Figuren skulle föreställa den, som "förgjort" bössan och meningen var att denne personligen skulle träffas av skottet. Det skulle vara ett slags trollskott. Efter detta skulle bössan bli bra, var det meningen.