Titel: Förgjord bössa hämnd.

Meddelare: E. U-g  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det var en bonde i den här gården, som hette Daniel Jonsson, men det är inte gott säga, när han levde, för det är länge sen. En dag skulle han ut och skjuta fågel borta i Vitberget. Där fick han se en orre sitta i en talltopp. Han tog stöd för bössan och tryckte av, men skottet gick inte utan klickade. "Jasså, är det på det här sättet", sade han, och så täljde han en träpropp och satte i bösspipan och gick hem. Då skottet klickade, hade en Markomsbo just gått förbi, och han hade "förgjort" bössan i det samma. Men tre dagar därefter hade Markomsbon kommit till Daniel Jonsson och talat väl med honom, för han hade inte kunnat göra sina behov på dessa tre dagar. "Du skulle ha låtit mig få vara ifred, då jag höll på skjuta orren", svarade D. J-n. Så gick han och tog proppen ur bössan och sade: "Gå nu och gör, det du skall". Markomsbon höll inte på hinna komma på huset, så fort släppte det.