Titel: "Förgjorda bössor.

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

"Dabbjö-Jo" i Kycklingvattet har varit en styv "älgjaktare" på både lovlig och förbjuden tid. Men andra skyttar har inte gärna velat träffa honom i älgskog, ty han har ansetts kunna "förgöra" bössorna, och märkvärdigt har det sett ut sina gånger. En höst under jakttiden kom några skyttar hem till Jo. Denne ville att de skulle jaga tillsammans den dagen, men de ville inte. Sina bössor hade de stående ute. Jo gick ut som allra hastigast. Då karlarna gav sig iväg, sade Jo till sin kamrat: "De kan ju gärna dra sta´, men inte får de nånting idag". De hade mycket riktigt träffat på älgar och skjutit flera skott på dem, men det var så lögn att de hittade på, och de var eljest säkra skyttar.

Anm
Förmodligen hade gubben helt enkelt rubbat siktena på karlarnas bössor, men de trodde, att han förtrollat deras bössor.
L.jn.