Titel: Sjöar med "starkt rå."

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

På norra Ulvön ligger en tjärn, som kallas Kvarnsjön, och på södra ön har vi Fäbodsjön. I bägge sjöarna finnes det gott om fisk, men det är så svårt att få den. Sedan gamla tider och ända till nu är det den tron, att det är så starkt "rå" att man för den delen inte får någon fisk. Enda sättet skall vara att smyga sig dit och fiska så att ingen vet om det. Då skall det ha inträffat, att man fått riktigt god fångst. Somliga skall även ha sett "mamseller" och annat skrock vid de där tjärnarna, och att det inte är mera än en tio år sedan jag hörde, att någon skulle ha varit ut för något sådant där.