Uppteckning nummer LMV-N99b

Titel: "Offerkistan."

Meddelare: Hemmansägare E.O. Västerström  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

På Sörgällstaskogen är en liten sjö, som heter Pålsjön. Dit brukar folket mycket gå och meta på somrarna. Ett stycke från sjön ligger ett stenröse som kallas offerkistan. Det är ca: 6 alnar långt, 3 alnar brett och 1 aln högt. Detta röse består av småsten. Ingen är större än en knuten hand., de flesta som ett hönsägg. Röset har bildats på så sätt att man tagit med sig en sten och kastat i "offerkistan", varje gång man gått till sjön för att meta. Det göres för att man skall få god fiskelycka, men numera är det nog inte många som tror på det, fast man kastar dit stenarna efter gammalt bruk.