Titel: Hemlighet med fiske.

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

I min barndom var det i Strömnäs två bröder, som var gifta med var sin syster. De hördes aldrig om, att det var någon ovänskap mellan de familjerna. Men de var förfärligt rädda för varandra, då det var fråga om att fiska. Den ene lät aldrig den andra veta, när han for på fisksjön, och aldrig att de talade om för varandra, huru mycket de fått. Gårdarna låg ända intill varandra, men de hade varsina vägar ned till sjön, och de var lagda så, att det inte syntes från den andra gården. Det var naturligen någon "me" med det.