Titel: Trollkäringa - offerplats

Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Vid ett flertal vägar, som leder till skogs, har det funnits s.k. "trollkäringar": stora, ihåliga stubbar. Då man begivit sig ut till skogs för att fiska, jaga, söka kreatur, plocka bär o.s.v. har man alltid tagit en pinne, kvist eller stör och kastat vid stubben. Detta var nog bruk ännu i min ungdom. Ännu längre tillbaka brukade jätarpojkarna ge "trollkäringa" en kvist , då de på kvällen for hem med boskapen, ifall det hade gått bra för dem, så att de hade med sig alla kräken hem. Men hade det gått illa för dem, så fick "trollkäringa" stryk. Min far talade om, att detta var bruk, då han var jätarpojke. Det kunde på detta sätt hopas väldiga risbrötar. Då jag var en 15 år, brände vi en sådan, som med säkerket innehöll en 5-6 hästlass ris. Nu är nog bruket bortlagt och alla de där kasarna nedruttnade.