Titel: "Onsynliga" smågrisar.

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Det var två gubbar här i socknen, bägge bönder i Mo. Den ene trodde på gud och annat andligt, men den andre trodde inte, att något sådant fanns till. Bägge gick de till kyrkan på söndagarna, och sen satt de tillsammans hela eftermiddagen och "bägdes" ( tvistade ) om dylika ting. Men så en gång var den där fritänkaren ute och körde. Då träffade han för så ändalöst mycket med smågrisar, att han inte höll på komma fram. Det var så fulla vägen, att han måste köra bara i gående, för att hästen inte skulle trampa på dem, och det ville aldrig ta något slut på hopen. Men sen var det han som började tro på "osynliga" väsen.

Samma uppt. även under rubrik: VI.Anderväsendena. f.)"Smågubbar" och "troll" av obestämd karaktär.