Titel: En"offerkas".

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Det var en gammal käring i Lavsjön, som hade en stor offerkas i skogen uppe i berget. Dit drog hon ben och varjehanda. Hon trodde sig därigenom kunna skaffa sig lycka. Förmodligen var det också ris i kasen, ty hon hade hotat ut, att det skulle komma olycka över den, som brände upp kasan för henne. Farfar min, Håkan Ivarsson, brände kasan, då han var barn. Något annat obehag därav hade han icke, annat än att han ett par gånger såg ett litet underligt djur med stora ögon. Han trodde, att det var hennes "bjära".

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1429