Titel: Kappkörning på julmorgonen.

Meddelare: Hemmansägare p. Berglund  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Getberg

Den som först hinner hem från kyrkan på julmorgonen skall först bli färdig med alla sysslor under året, har de gamla trott. Därför har det ända till nyare tid varit ett väldigt kappkörande hem från kyrkan på julmorgonen. Förr i tiden brukade bönderna t.o.m. öva upp sina hästar att springa duktigt någon tid före jul.-Lindbergs-Jonke i Mäja hade kört in sin häst, så att han lade i trav, då han proade kort och skarpt. När nu någon kom och skulle köra om honom proade han till på det här sättet. Då stannade förstås den andres häst och ett litet hinder uppstod för den köraren, då Jonkes häst däremot ökade farten.

Samma uppt. även under rubrik III.Högtider. e .) Julmorgonen och julottan.