Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1385

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Torkilen" ö åskelden.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det var 1862. Jag var på en resa in hos en gammal gumma i Germesta i Vibyggerå. Där fick jag se en ovanligt vacker flintyxa, som de använde till klocklod åt en dalklocka."Nej, se en sån vacker flintyxa!" utropade jag. "Får jag köpa den?" Gumman utropade."Flintyxe! Du ä 'n flintyxe, du, men int dä dänne(det där). Dä ä`n TORKILl".Det var omöjligt få köpa den, ty den var alldeles ovärderligt, om åskeld uppkom, sade gumman. Åskelden går inte släcka med bara vatten -åtmistone behövs det mycket stora mängder. Men om man lägger en "torkil" i vattnet så går åskeld släcka lika bra som annan eld, sade gumman och tillade: "Det har samma egenskap, om man dryper några droppar bröstmöjlk i vattnet, men det är inte sagt, att man har sådan till hands, då det behövs.

Namnet torkil kommer därav, att man trott, att vid åsklag en sådan kil slungats ned. Det är den, som åstadkommer upprivningen och splittringen.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1915. Uppteckningsnr: 1385


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


LANDSBYGDSBEBYGGELSE

Å

ÄLV BRO

Tapetprov

Tratt

Snusdosa