Titel: Mot brännsår

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

1. Man strör "bärkmjöl" i såret. Detta medel är mycket bra. Det vet jag säkert ty det prövades på mig då jag var lillpojke. Jag hade bränt ena armen mycket illa och den hade blivit misskött så att den luktade rent olidligt. Sedan de började använda bärkmjölet dröjde det ej länge, förrän det torkade och läktes. Det var en lappgumma, som lärde ut konsten.

2. Då någon bränt sig mycket svårt har det brukats att man skyndat sig slakta en kalv och ösa det varma blodet på såret. Detta lindrade svedan och underlättar läkningen.

"Bärkmjöl" är egentligen den spillning, som en del larver efterlämmnar i sina gångar under barken på torra träd, t.ex. i lador .I Villhemina kallas denna produkt "märkmjöl" (av "märk=mask)och användes att pudra små barn, då de blir skinnlösa.