Titel: Att bli sketen

Meddelare: Arbetare E.A Fredriksson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

På vårarna skall man akta sig för att gå ut på fastande mage om morgnarna, innan man hört vissa djurs läten, ty då blir man "skiten" av dem, och det är inte bra. De gamla har därför alltid brukat förtära någon liten matbit innan de gått ut på mornarna om våren. Men sedan man en gång hört ett djurs läte har det ingen fara mer med sig det året. Blir man "håppsketen" (grodsketen) så låter det som en groda i magen på en hela hela året; av lomsketning får man ont i fötterna, och göksketning har allehanda olyckor med sig alltsammans dock endast för ett år.

Samma upp. även under rubrik: I. Människan. D. Sjukdomar och deras botande. 4. ) Varjehanda om hälsa och sjukdom.