Titel: Planterade träd

Meddelare: Torpare J.O Olsson  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Skademark

Det är flera stycken här i byn, som har en faslig "me" med träd, som växer på gårdarna. Kommer sådana träd att stå för tätt, så att det måste gallras, så hugger de inte upp träden till ved utan fraktar dem utom gärdesgården, där de får ligga och ruttna upp. Man tror, att gården skall brinna, om man bränner upp ett sådant träd. Det var så sent som i fjol. Jag satt en kväll borta hos en av grannarna. Fruntimmerna skulle piska mattor men hade inga rottingar. Far i huset gick då ut och skar några rönnkäppar i planteringen. Dottern i gården hade sin fästman på besök. Han var från en annan trakt. Han kvistade käpparna och gjorde dem i ordning till att piska med. Sedan samlade han ihop kvistarna, öppnade spisluckan och skulle kasta dem på elden, men då kom fästmön springande, högg honom i armen och sade: "Är du toki, gosse, ska du ställ tell se gåln brinn opp!" och detta var inte alls något skämt.