Titel: "Lyssninga" och dansen.

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

En gång blev jag förvånad över "lyssninga". Vi var en hop ungdom på en loge här i byn och dansade en vinterkväll. På himmeln brann lyssninga väldigt. Så var vi ett par stycken som gick ut och kom att lägga märke till "lyssninga". Då det var tyst och lungt på logen rörde sig lyssninga i långsamma vågor på hommeln, men då spelmannen klämde i med en låt, blev det livligare på himmeln. Då ett par började dansa, tog någon liten del av "lyssninga till att sno på sig i hastig fart, och då dansen kommit i full gång, blev ljuset uppe på himmeln en enda virvlande röra. Vi två förlorade alldeles lusten att dansa mera den kvällen, och en lång tid därefter blev jag bara konstig invärtes, då jag såg "lysninga".