Titel: Vidskepelsen lever.

Meddelare: Levi Johansson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stenberg

I förrgår var jag hos "Mikal-Ers pojka" i Stybbersmark (Lars och Frans Mikaelsson) ett par gammelpojkseremiter på respektive 69 o 65 år. De beklagade sig för mig, att deras kor inte ville gå hem på kvällarna. Fastän det stod korna fritt att beta på en yppig gräsvall i närheten av fäbodarna, så drog de iväg långt till skogs till myrmarker och torra moar, Där betade de och lade sig, då det blev kväll. Nu undrade de, om jag inte skulle kunna med något "simpelt medel" "göra hem" korna åt dem, jag, som "for och samlade ihop sånt." Jag sökte giva en antaglig naturlig förklaring på kornas beteende. De sakna i sin kropp något visst viktigt ämne, som de finna just på de avlägsna marker, som de besöka. Där må de bäst och därför stanna de där. Om man gav dem hemma detta ämne, så skulle de också söka sig hem. Jag rådde dem slutligen att rådfråga veterinär. Men på detta öra ville de inte höra. Nej det var avundsamma grannar, som rådde för, att korna inte gingo hem, och det kan ingen doktor hjälpa men väl en "kûckelkäring". Då rekommenderade jag "Dunders Anna Greta". Idag erfar jag, att de i det ärendet besökt henne samma dag. Hon har själv talat om det för mig. Det "bot," som hon anvisat dem, är ungefär detsamma som under n:r. 631

Obs! Denna uppgift må ej i tryck offentliggöras före 1930.

Denna uppgift må ej i tryck offentliggöras före 1930.