Titel: "Klûbben"

Meddelare: Änka Ingrid Helena Nordkvist  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Moflo

Mina föräldrar, som var från Ramsele, talade om, att det där i socknen förr i tiden gick på tur inom byarna att låna folk hus. För att hålla ordning på turen hade man en "klubb" (klåp eller träklots), som sändes "gålmella" eftersom man haft främmande. Denna anordning har ej förekommit varken i Ramsele eller här i Liden i mitt minne, men nog skulle det vara behövligt nu också. I den här stora byn är det bara ett par stycken, som brukar låna folk hus. De där gårdarna blir alldeles överlupna med färdefolk, och det är visst inte alla, som kan betala för sig. Men den, som är ute och färdas, måste nånstans få komma in till natten, för man kan inte bära husvisterna med sig.