Titel: En gammal historia

Meddelare: Fr. Greta Karlsson

Socken/stad: Moliden  By/kvarter: Österalne

Det var en gång en stalldräng, som stod vid ett brunn och vattnade en häst, då kom en stor groda och satte sig på brunnet och såg på drängen då sade drängen till grodan du är så mycket tjock. Jag skall stå gudfar åt dig när du får smått och sparkade grodan så att hon flög långt ifrån brunnet. En kväll sedan drängen hade lagt sig så kom en okänd man in till honom gick fram och sade att han skulle följa honom och stå gudfar som han hade låvat men han nekade då sade den okände mannen du måste följa mig det går inte att neka. På denna tal måste han stiga upp och följa honom men du måste följa mig hem det låvade han. De begav sig iväg när de hade gått ett långt stycke så fortsattes vägen under en sten de vandrade en lång stund så kom de fram till en stor gård där var mycket årnat och snyggt i en säng låg en kvinna också kom en präst och förrättade dopet. Sedan kom han till ett annat rum där stod en kvinna och lagade mat då sade kvinnan till drängen hur tycker du det ser ut här. Då svarade han här är det snyggt och fint i det rummet stod ett bord på bordet stod en flaska då sade kvinnan till drängen öppna den där flaskan och smörj på ditt högra ögat så får du se hur det var där då blev han rädd då talade kvinnan om för drängen att hon hade kommit dit på samma sätt som han och den främmande mannen som hade följt drängen dit de hade spisat tillsammans med dem här så att vi kommer aldrig härifrån. Då sade drängen till den som hade följt honom du måste följa mig hem och det gjorde han.

Det är från en Folkminnespristävlan