Titel: Ko tagen från "vitra"

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Det var en gumma i Bölen som gick i vall med sina kreatur i skogen. Då mötte hon en trollbuföring. Det var en stor vacker ko, som hon gärna ville äga varför hon tog upp slidkniven och kastade den över kon. Trollkäringen som rådde om kon, kom nu fram och sade, att kon inte längre hade något värde för henne emedan hon kastat stål över henne. Men hon ville ha något i stället och fick ett litet lam, men efter den dagen förlorade de lyckan med fåren där i gården.
Den där kon hade den egenskapen, att man fick ta så stort kärl man behagade, då man satte sig att mjölka henne så blev det fullt, men hon tog illa på om man tömde kärlet och började mjölka ånyo. I min barndom var det de, som fullt och fast trodde, att de i den där gården i Bölen hade kvar kor av den där trollrasen, fast de hade under tidernas lopp försämrats så att de just inte mjölkade mera än vanliga kor.