Titel: "Svart'ns Anke."

Meddelare: F.d. Hemmansägare Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Jag minnes mycket väl till "Svart'ns Anke." Hon var lapska och en riktig trollhäxa, som for och svävade här på trakterna och gjorde allt fanskap hon bara kunde hitta på, och nog kunde hon hitta på lite. Det var en bonde i Säbrå, som hette Gravström. Han fick mista fem hästar som hon "förstörde" för honom den ene efter den andre. Till slut tog Gravström och bjöd hem både Anke och gubben hennes. Han sade att han ville förlikas med henne, och nu skulle han hålla ett riktigt kalas för henne. Då han kom in med lapparna i salen, sa Anke: "Jo kanske Gravströmmen kan ta på is tala med Svartn's Anke nu." Men det blev kalas utav! Gravström tog och runddängde de bägge lapparna, så att han närapå slog ihjäl dem. Men sen fick han ha sina hästar i fred.

En annan gång var det en bonde här uppe i Brunne, som hette Jon Mårsa. Han tog till att retas med Anke och påstod, att hon inte kunde trolla det minsta. Då skulle hon ta och visa honom på annat. "Törs du ta en sup, som jag slår i åt dej?" frågade hon. "Ja då, har du brännvin så ska vi bli de allra bästa vänner." Hon slog i en sup, gjorde några underliga konster och räckte glaset åt Jon. Jaha, han drack ur den. Så slog hon i en till och likadant gick det även nu.Jon drack ur den och blev bara värre i truten. Då kastade sig Anke på golvet och skulle trolla på det viset. "Jaa",sa Jon, "gör dä du! Jag ska ligga la me dej," och så lade han sig bredmed henne på golvet, men först passade han på och ryckte till sig en syl, så att Anke inte märkte det. Käringen drog sig mer och mer undan, och han höll efter. Slutligen fick han henne uppefter spisen. Där klämde han fast henne och körde in sylen i tjockaste köttet på henne. Hon skrek för kära livet, men Jon bara borrade på, tills han tyckte, att det kunde vara nog.
Sedan var det någon, som frågade henne, huru det gick då hon skulle trolla på Jon Mårsa. Då sade hon: "Tja! Dä kåste spå 'n Jo Måra! Han tro ju int nå på é!"