Titel: Skjutet troll.

Meddelare: Födorådstagare J. Viberg  År: 1915

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sund

På Mjältön är ett fiskeläge som heter Aspen. För omkring en 70 år sedan talades det mycket om att där skulle vara oknytt. De fick aldrig vara ifred då de var där och fiskade. Nu inträffade där en gång att det var en gubbe alldeles ensam där en höstkväll.. Han var ute på sälskytte. Så skulle han gå ut i boden ett ärende. Ingenting annat hade han att lysa sig med än en tjärvedsticka. Då han kom ut var det en stor hand, som stack fram ur mörkret och nöp om lågan, så att den slocknade. Detta upprepades ett par gånger. Sedan han lagt sig på kvällen tog där till att dansa och rusta i stugan. Det var osynlige förstås, Han hotade, att han skulle skjuta om det ej blev lugnt, men det blev bara värre. Så han tog åt sig bössan och sköt, dit han hörde ljudet. Då skrattade det till så försmädligt och fortfor, som förut. Han laddade om bössan, men nu lade han in ett blad ur bibeln till förladdning, och då han nu sköt, blev där ett alló och en jämmer och gråt och hela den osynliga skaran hördes dra iväg uppi Bastutoberget.
Efter den kvällen hade ingen hört till något oknytt i Aspen.

Många år därefter var samme gubbe uppe i det där Bastutoberget och högg virke. Han hittade så ett stort ben, som såg ut att vara ur någon människa. Gubben tog det för att använda det i fisket för att få bättre lycka. Men då han hade gått ett stycke blev han antastad av de osynlige och kastad utför den ena bergsklinten efter den andra.
Han hade själv talat om denna händelse och skrutit och sagt: "Men benet, det behöll jag ändå." *

* Det där benet troddes vara ur något troll, som han skjutit den där natten.