Titel: Skjutet "skrock".

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

En gubbe inifrån Vibyggerå och hette Lindbom låg i ett kokhus i Aspen ute på Mjältön en natt. Han var där och jagade säl. Då han lagt sig på kvällen tog han en bok och läste. Så började det skrapa på dörren. Han förstod, att det var något "skrock", för det hade funnits gott om sådant i gamla tider på den där platsen, efter vad de berättat. Han ville inte ha det där inne i kokhuset. Därför steg han upp och skrev med en krita orden: "Fader vår" ovanför dörren. Då skulle inte det onda anhanget slippa in. Så lade han sig igen och läste hårdare än förut. Men utanför dörren bullrade och klöste det och levde om sig. Sade så Lindbom: "Du är inte värdig, satan, att jag skall sluta läsningen för din skull". Och så klämde han i och läste ännu hårdare än förut. Men då det inte blev tyst ute steg han upp, tog sin sälbössa och laddade den. Men han laddade inte på vanligt vis utan skruvade lös bakskruven och lade in skottet den vägen.
Det har nämligen varit en gammal tro, att man måste ladda så, om man skall kunna skjuta "skrock" Det biter inte på med mindre. Då han hade bössan i ordning, sade han: "Kom nu bara in, satan!" Dörren öppnades och en vedervärdig varelse visade sig. I detsamma small det, och från bergen runt omkring ropade det: "Han har skjutit farmor! Han har skjutit mormor!"

Ett eller annat år därefter gick Lindbom och sökte ved uppe i berget vid Aspen. Då hittade han ett stort lårben. Detta tog han upp. I detsamma slungades han "långt å gåle" från den platsen. "Men benet behöll jag!" hade han själv sagt, då han sedan berättade denna händelse.

Detta hörde jag i min barndom berättas av mina förfäder.