Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-T565

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Förgjorda" gossar.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

För omkring 60 år sedan gästade "Lapp-Tommas på julaftonen hos handlanden Tjärnström. Lappen blev full och bråkig, så att de måste kasta ut honom. Utkommen hotade han att hämnas genom att skicka "spåsändning" på någon där i huset. Lappen till att göra sina trolldomskonster utanför stugubron. Det var meningen, att Tjärnström själv skulle träffas av "sändningen," men det tog fel och träffade i stället hans båda söner, två småpojkar. De blevo tokiga på ett märkvärdigt sätt. De skulle prompt stå på huvudet och gå på händer precis som lappen gjorde, då han "spådde". De sökte hjälp åt pojkarna på flera håll men förgäves. Då måste de sända bud på "Lapp-Tommas," muta honom och förlikas med honom. Så skulle han försöka bota pojkarna, men det gick inte för han heller.
"Jag var för full, det tog för mycket," förklarade han själv. Sedan var de ända till Stockholm med pojkarna, men inte heller där kunde de göra något åt saken. Slutligen dog pojkarna.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:III_1916. Uppteckningsnr: 565


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


LANDSBYGDSBEBYGGELSE INDUSTRIOMRÅDE

UTHUSBultlås

Damhatt

Underbyxa