Titel: Myckelgensjölapparna.

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

I Myckelgensjö i Anundsjö sn. Skall det en gång ha vistats lappar, som vore mycket svåra till att "spå". Genom denna sin konst skaffade de bönderna så många tråkigheter och förluster, att dessa beslöto förgöra lapparna. Bönderna vågade inte direkt bära hand på dem, vidröra dem. I stället tillredde de ett gästabud och placerade alla lapparna bakom ett stort bord. Under gästabudets gång rusade alla bönderna på ett givet tecken upp och sköt bordskivan mot lapparna, så att dessa klämdes mot väggen och dödades. En lappflicka lyckades i sista ögonblicket komma undan och springa ut. Men hon han inte långt förrän bönderna grep henne. De band genast för hennes ögon, så att hon inte skulle kunna åstadkomma något ont med sina blickar. Men hon bad så bevekande, att hon än en gång skulle få se sig omkring, innan hon blev dödad, att de icke kunde motstå henne. De lossade litet på bindeln, så att hon fick titta utöver en lid eller svedja, som låg framför henne. Den trakten svartnade, som hade en skogseld härjat den, och än i dag lär den liden sakna växtlighet.
Även denna sägen har jag hört av min farmor.