Titel: Ihjälspådd av en lappflicka.

Meddelare: Jöns Persson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Bergvattnet

Det var före mitt minne, så där omkring 1820. Hos Erik Danielsson i Mårdsjön hade de en jätarpojke, som hette Daniel Elias Jonsson. Han var son till en, som hette Jon Ersson. En gång var det lappar i byn, och de söp. En av flickorna var full och gick ute på vägen och "pojkade". Daniel Elias tog då en vidja och sprang efter flickan för att slå henne. Då blev jäntan elak och hotade ut, att nog skulle han få betalt för det. Inte långt därefter blev pojken vriden. Han tog till att gå och pojka precis som lappjäntan gjorde, och det stod inte på länge förrän han var död. Lappjäntan hade rent ut spådd ihjäl honom.