Titel: "Spå-Nila" och Tiger.

Meddelare: Hemmansägare Olof Daniel Holmgren  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Fatmomakke

I Tärna fanns det för bra länge sedan en lapp, som kallades "Spå-Nila" emedan han kunde "spå" eller trolla. Många försökte döda honom, men han hade "fredat" sig mot alla möjliga vapen och dödssätt, så att intet bet på honom. En gång kom han hem till soldaten Tiger i Täxnäs, Degerfors sn.. Lappen satte sin säck ute. T:s kor gick och "snusade" (luktade) på säcken med påföljd att de stöp döda på fläcken. Så starkt hade Nila "fredat" sin säck. Tiger blev naturligtvis förargad på lappen, och hade denne inte varit, den han var, så hade han blivit ihjälslagen. Nu tycktes Tiger inte ha fått tillfredställa sitt hämndbegär, varför han, då Nila på vintern kom till honom, slog en kätting om hans ena ben och tog honom på släp efter släden, varefter han körde i vildaste sträck en lång sjö utöver. Lappen hakade fast mot stickningsbuskarna tätt som oftast, så att han borde ha varit alldeles sönderfläkt, då de nådde sjöändan. Det var han inte, men död tycktes han vara. Tiger högg nu hål på isen framme på strömhuvudet och sänkte ner honom där. Då han kom hem - satt Nila vid spisen och värmde sig.

Emellertid hade Nila blivit så pass illa medfaren, att han i sin tur törstade efter hämnd på Tiger. Att "spå" denne gick inte, ty han kunde själv så pass, att han fredade sig. Med handkraft måste det göras, om det skulle bli något av. En kväll kom Nila till Tigers, slog ut fönstret och skulle krypa in. Tigers hustru sprang upp., fick tag på "kornstöten" (även och kanske rättare "grynstampen") och slog lappen i skallen. I detsamma utropade lappen och sade, att detta var något, som han inte kommit ihåg att "spå ifrån" sig och så segnade han ihop och var död.

Om nu Tiger låtit lappen ligga, där han låg och anmält saken för överheten, så hade han ej farit minsta illa för det, men han var rädd för efterräkning och fraktade den döde till skogs. Mordet blev upptäckt, och Tiger fick lida för att han dolt saken.