Titel: Lappen som spådde lus på frun.

Meddelare: Hemmansägare J. Persson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Fatmomakke

En lapp som kallades "Spå-Nila" (tyckes vara en annan än den i föregående) kom in hos apotekaren i Lycksele och var där så länge, att frun blev led på honom och sade till honom att ge sig iväg. Hon ville ej ha några "luslappar" i sitt hus, sade hon. "Luslapp!" sade Nila. "Du ska få för luslapp,du, nån gång, då du ska vara riktigt fin", och så gick han. Någon tid därefter var frun på en fin bjudning. Fick hon så se en stor lus krypa över guldringen. Den petade hon bort, men det varade inte länge förrän hon blev varse en lus till på sig, och då hon tittade närmare efter, krälade det löss på henne överallt. Hon måste gå hem från kalaset. Nila hade spått på henne lössen.