Titel: Spålappen och prästen.

Meddelare: Änka Kristina Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Storbäck

Det var en präst och en "spålapp", som kom i tvist med varandra. Lappen påstod, att han skulle kunna spå ihjäl prästen, även om denne stod inom altarringen. Prästen gav honom lov att försöka. Så gick prästen upp i kyrkan och inom altarringen, och lappen stannade ute på "bogåln" (kyrkogården) och gjorde sina "krumbukter". Två gånger kom lappen i kyrkdörren och såg efter, huru det var med prästen. Inte hade han känt till det minsta, men då lappen åter gick bort, kände han liksom en stöt i sidan, och sen blev det intet mera. Prästen stod länge och väntade, att lappen skulle komma tillbaka. Då han inte syntes till, gick prästen ut på "bogåln". Där låg lappen död. Han hade rämnat mitt itu.

Meddelaren är dotter till "vismannen" Ol Jakobsson i Storbäck.