Titel: "Spå Elsas" bedrifter

Meddelare: Arrendator Johan Peter Andersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Rissjö

Renarna åt "gamm-Spå-Elsa" hade farit styggt fram med fodret åt Ol. Persson i Risbäck, varför denne blev ursinnig och sökte rätt på Elsa, där hon för tillfället hade sitt viste norr om Rissjön. Först grälade han upp henne duktiga tag och så högg han henne i härnan och luggade henne så hårt, att han fick fulla näven med hår. Då Elsa såg, att han ämnade bränna upp detta, skrek hon och bad, att han för Guds skull inte göra det, men ändock kastade han detta på elden. Detta gjorde så mycket, att Elsa inte hade makt spå honom, men i stället hämnades hon genom att spå brodern, Jakob Persson, tokig ett år därefter. Hon hade ej så stor makt, att hon kunde göra någon illa annat än om hon blev i tillfälle lämna densamme personen någon sak. Jakob hade fått en bunt tändstickor av henne. Mera behövdes inte.

En annan gång hade "Spå-Elsa" blivit ond på en gumma i Ormsjö. Hon for en lång väg extra dit och bjöd henne på kaffe med den påföljden, att hon blev tokig. De måste anlita flera "vismän", innan hon blev bra, men Jakob Persson måste en lång tid vara på hospitalet i Piteå, och där dog han.