Uppteckning nummer LMV-T1261b

Titel: Lappkvinna "spår".

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

Far min tjänade dräng hos "Jonke Östi Backen" i Ormsjö. En kväll hade en lappkvinna, som hette "Nils Turs Kersti", kommit dit och supit sig full, så att hon låg för vrak. Hon var elak på pastor Blom i Tåsjö. Den här kvällen kom till gårds en person från Havsnäset, som också hette Blom. Då "tjöta" (ful benämning på lappkvinna) fick höra det namnet nämnas, så trodde hon, att det var prästen, som kommit dit. Genast sprang hon upp och tog till att jojka och dansa, och så kastade hon sig raklång på golvet och blev som avsvimmad. Hon höll på "spå" Blom. Denne tog då upp sin tunga nyckelknippa och slog henne med ett hårt slag över munnen, så att hon började blöda. Blom tog ett papper, torkade blod på detta och stoppade det på sig. Så sade han: "Nog fan har jag så pass, att jag kan betala en spålapp! Kåft'n (kolten) kost int mer än hundra riksdaler". Så tog han lapptjöta och kastade henne på elden, varpå han sprang ut och spände för hästen och for sin väg. Så stor respekt hade han för henne, att han inte vågade stanna, fastän han hade tagit ut blodet på henne. Gårdsfolket drog naturligen lappkärringen av elden. Detta talade far om.