Titel: Lappspådd.

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

En lappkvinna, som hette Elsa, hade en koja här östom byn. Kristoffer Fredriksson här i byn kom en gång i "osåt" med henne. Hon hade varit hemma hos honom och varit full, så att Kristoffer tagit och kastat ut henne. Det var vinter. I fyllan hade hon sig ned på sjön, lade sig där i vanmakt och hotade ut, att allt ont skulle komma över Kristoffer, men inte kände han till något. Hon hade ej kraft skada honom utan vidare, och han var för klok att ta emot något av henne. Men hans son Jonas, hade låtit bjuda sig in i kåtan till henne och druckit kaffe. Ej långt därefter blev han tokig, jojkade och talade i yrsel med lappar, som inte fanns. Detta var på sommaren, och sådan förblev han ända till julen. Han var så urgalen, att de måste vakta honom. Så sökte de bot hos en "underjörare" i Tåsjö, som hette Jakob Daniel. Då gick det om sig, men efter tio år, blev han likadan. Då sökte de en i Strömnäs, som hette Nils Ersson och nu är död. Han gav dem en flaska, ur vilken de skulle smörja den sjuke. Den flaskan skulle de förvara, ty vart tionde år skulle anfallen återkomma. De smorde, och han blev bra, och anfallen har mycket riktigt återkommit vart tionde år men varit lindrigare och lindrigare för varje gång. Han lever än.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1434