Titel: "Spå-Klämmet".

Meddelare: Hustru Anna Katarina Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Min far berättade mycket om en lapp, som levde länge tillbaka och var mycket svår till att spå. Han hette Klemens men har blivit kallad "Spå-Klämmet". Många har försökt ta ihjäl honom, men det gick inte, ty han hade genom spådomskonster friat sig för alla slags vapen. Varken kulor eller vasst bet på honom. De slog honom så oerhört, att det syntes som han var död, men strax efteråt kunde de möta honom alldeles oskadad. Men så kom han en gång till en ensam torpargumma och hotades. I förskräckelsen nappade hon åt sig "grynstötn" (se n:r. 2125) och slog honom i skallen med den. Då segnade lappen ned död, ty han hade ej kommit ihåg att fria sig för grynstötn. Gumman var rädd, att hon skulle råka illa ut, för att hon slagit ihjäl lappen, och därför tog hon och drog liket ett stycke från gården. För det tilltaget fick hon något litet straff men ej för själva mordet.

Far var från Nordmaling. Där hade han hört denna berättelse i sin ungdom.