Titel: Spålapparna i Myckelgensjö.

Meddelare: Jonas Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Näs

Långt tillbaka i tiden, berättas det, for här på trakterna ett "matlag" lappar, som var otäcka till att "spå" bönderna och göra dem skada. Slutligen blev befolkningen här i socknen så uppsatt för dem att de tog och skrev bort till kungen och begärde rättighet att få döda dem, och det fick de löfte till. Bönderna i Myckelgensjö tänkte nu ut ett sätt att få dem av daga. Då det blev jul, bjöd de lapparna till sig i en gård och lagade till ett riktigt kalas åt dem. Ett bord, som räckte längs efter en hel vägg, var fullsatt med mat och brännvinsflaskor. På den väggfasta bänken ovanför bordet fick lapparna ta plats. Inne i rummet fanns det endast gårdsfolket, så att lapparna anade ingen oråd, men inne i en kammare var det fullt med karlar, som var försedda med var sin träklubba, som de hade gjort enkom till att slå ihjäl lapparna med. Då nu dessa hade druckit, så att de började bli redlösa, störtade karlarna ut ur kammaren, vräkte sig på border och klämde fast lapparna med bordet mot väggen, och så slog de ihjäl lapparna med klubborna. Men en av kvinnorna hade märkt faran i tid och krupit under bordet. Hon lyckades komma ut. De satte efter henne. Hon sprang en hel halvmil och då kröp hon in i en hölada vid vägen. Där fick de tag på henne, band för hennes ögon och förde henne tillbaka mot byn. Hon bad, att de skulle ta av henne bindeln, så att hon skulle få se byn, innan de tog ihjäl henne. Det tog bort bindeln men vände henne från byn, så att hon kom att se ut över sjön. I den var en skogbeväxt holme. Allt grönt på den holmen försvann för hennes blick och sedan dess har där icke vuxit en grönt strå. Än i dag är holmen endast som ett stenröse. Om hon hade fått se på byn, hade den blivit lika i grund och botten förstörd. *

*) Jämför uppt. N:r. 2689 0ch 2882.