Titel: Spålappens död.

Meddelare: Hustru Eva Norlén  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Då jag var barn, hörde jag berättas, att en "spålapp" blivit tvingad att åka skidor utför Kubbeberget. Det ät mycket brant och styggt, så att han slog ihjäl sig. De hade fraktat upp honom på berget, bundit för ögonen på honom och så skjutsat honom utför. Men dessförinnan hade han velat, att de skulle ta bindeln från ögonen på honom, så att han skulle få se dagen en gång till. De gjorde så. Där han då fästade sin blick, blev det bara svarta jorden. Vi hade vägen där förbi, då vi gick och läste för prästen, och vi var så mörkrädda för den platsen.

'