Titel: Spålappen och prästen.

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

I forna tider fanns här i socknen en präst, som hette Vattran. In till honom på expeditionen kom en gång en lapp, som var full. Prästen förebrådde honom detta. Då blev lappen ond och hotade, att han skulle spå prästen. Denne sade, att han kunde väl få försöka. Lappen kastade omkull sig på golvet och spådde, men det bet ej på prästen, ty denne höll sin hand på bibeln. Lappen försökte två gånger, men det var lika när. Då blev han mycket ond och kastade sig ned för tredje gången. Detta gjorde han så häftigt, att han sprack, och tarmarna runno ur honom utefter golvet.