Titel: Lappens spåtrumma.

Meddelare: Dagverkstorparen Nils Abraham. Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

Detta tilldrog sig i Rå för länge sedan. Farfar min talade om det. En bonde där i byn fick en kväll se en lapp gå och stoppa in något under en lada. Sedan lappen gått därifrån, gick han dit och såg efter. Det var en spåtrumma, som lappen gömt där. Bonden tog fram den, men i detsamma svimmade han och låg avdånad en lång stund. Under tiden tyckte han sig vara uppe i Vingnäsberget, och där såg han en björn ligga i ide.Då han vaknade, skyndade han sig stoppa in trumman under ladan igen. Med den ville han ej ha mera att skaffa. Då det blev sommar, gick han en dag i det där berget. Nu stötte han på ett björnide, alldeles lika som det han såg, då han låg avsvimmad, och där hade mycket riktigt en björn legat på vinter. Så han såg nog rätt.