Titel: Huru spåtrummorna kom bort.

Meddelare: Dagsverkstorpare Nils Abraham Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

Förr i tiden hade lapparna spåtrummor, och de var rent farliga, innan man fick den där ohyran utrotad. Man fick ingen "relijon" (regering eller styrsel) på dem. Men nu är nog de lika så bra tämjda som annat folk. Den som tog bort spåtrummorna, var en präst i Eds sn., som hette Forsberg, och personer av den släkten finnes ännu kvar i Ed. Det gick så till, att han sände bud till lapparna, att de skulle skicka ned till Ed sina värsta spålappar, så skulle de pröva och se efter, vem som hade starkare spådomskraft, han eller de. Mycket riktigt så kom de. Ute på gården hade han satt en stol, under vilken han hade anbringat en laddning av "lönnkrut". Sådant krut blir det varken smäll eller rök utav, men verkar gör det ändå. På krutet ledde en nedgrävd tändtråd in i prästens rum.. Då nu lapparna kom, sade han till dem att välja ut den, som var värst bland dem att spå. Den skulle få sätta sig på stolen ute, och så skulle prästen gå in till sig, varpå de skulle spå varandra. Då prästen kom in, tände han på tråden, och om en liten stund blev det bara trasor av både stolen och spålappen. Prästen kom ut och undrade, om det var någon fler som ville försöka, men därtill hade ingen lust. Då befallde han dem att fara hem till lapparna och samla ihop alla deras spåtrummor och komma till honom med dem, och gjorde de inte det, så skulle de få se på annat. Det dröjde inte länge, förrän de var där med flera lass trummor. Dessa förvaras nu i Uppsala, men det är inte lätt åsta och nypa sig en, för de sitter fastskruvade vid en stor bjälke. Jag har talat med dem, som sett dem, så att det är nog sanning.