Titel: Spådd av en lappkvinna.

Meddelare: Folkskolelärare A.E. Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

I Norrtanflo bor en person son heter Jon Hansson men kallas sig Berglund. Han torde nu vara omkring en 70 år. I sin ungdom tjänade han hos en min farbror. Jon var en söndag hemma tillsammans med barnen medan husfolket var i kyrkan. Kom det så dit en lappgumma, som hade en hund med sig. Jon tog till att retas med denne, ty han hade druckit, så att han inte var tillräckligt klar i knoppen. Lappgumman bad honom låta hunden vara i fred. Då tog han ihop med lappgumman och skulle sätta henne på elden för att, som han sade, "sve håre tå kôften". Hon blev då ursinnig, slet sig lös och sprang ut. Ett stycke från gården stannade hon och stod länge och såg på gården. Efter den dagen blev det något besynnerligt med Jon Hansson. Förut hade han varit ärlig och ordentlig. Nu stal han fem kronor av en kamrat, och så gav han sig ut på vandring. Ingenstädes fann han ro. Under många år förde han ett kringflackande liv, men slutligen gick det väl om sig och han slog sig till ro i Norrtanflo, där han, som sagt, fortfarande bor. Man har trott, att lappgumman "spådde" honom, så att han blev på detta sätt.