Titel: Spålappens hämnd.

Meddelare: Erik Ullberg  År: 1925

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Följande tilldrog sig i Docksta Vibyggerrå i början av 1830-talet. På den tiden hade innehavaren av Docksta gästgiveri rätt till utskänkning och utminutering av brännvin både i större och mindre kvantum. Med kännedom härom infann sig en lappman och begärde att få brännvin, som han även fick, men när lappen började att bli drucken men ändå begärde att få mera brännvin blev gästgivaren arg och fattade lappen i kragen och släpade ut honom, men då yttrade lappen, "vell du dröga skä du fo dröga va ett". Som lapparna voro kända för trolldom misstänkte gästgivaren med anledning av detta lappens yttrande, att han skulle bli utsatt för dylikt, och vad hände, jo en tid efteråt dog det ena efter det andra av gästgivarens kreatur utan föregående sjukdom. Bland annat berättas det att tre hästar som gingo å bete å den s.k. "tavelbocken" föllo samtliga omkull och dogo. Då började gästgivaren känna sig kuslig till mods, och vände sig till en känd trollgubbe i Gene i Själevad vid namn Rådal. Denne reste till Docksta och när han tagit saken i betraktande förklarade han att lappens trolldom var så stark att det fodrades liv för liv för att häva den, och han ordinerade att gästgivaren skulle ut i byarna och köpa lika många kattor som han hade kreatur kvar, vilket även gästgivaren gjorde. Dessa kattor instängdes i mindre byggningen, varpå Rådal vände lappens trolldom på kattorna och på morgonen voro samtliga katter döda, och från den stunden självdog icke några fler kreatur för gästgivaren förmäler historien.

Namn på upptecknare saknas.