Titel: Förgjord av tattare.

Meddelare: Änka Maria Stenberg  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Frök

Det kom ett tattarfölje till en gård här i socknen och tiggde, men de fick intet, och där över blev de mycket förgrymmade. Därför gick de under avträdet och tog litet där i en flaska, som de korkade igen och så for de. Men hustrun i gården höll på få stryka med efter några dagar, ty hon fick ej göra sitt behov. Då måste de fara en lång väg tills de fick tag på tattarföljet. Då de tog korken ur flaskan, blev det också öppet för gumman. Det var hennes avföring, de råkat få tag på under avträdet. Men jag vet inte, vem det var som blev ut för det där spektaklet. Jag har bara hört det som en saga.