Titel: En tattarbragd.

Meddelare: Födorådstagare Johan Ramström  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ramsta

Det var en gammelpojke här i byn, som hette Altin. Han dog för endast ett par år sedan. Jag kände honom mycket väl, för vi brukade ro ilag i fisket. En gång hade han varit i fyllan i stan och blivit bestulen på 50 kr. Någon tid därefter kom ett tattarfölje hit till byn. Tattarna har ansetts vara "trollska" av sig. A. Klagade sin nöd för tattarkärringen. Hon gav honom tröst, kan tänka. Nog skulle det gå bra få igen pengarna, men då det var så länge sedan, måste han lämna till lika stor summa pengar, som han mistat. Med dem skulle hon trolla, så att han skulle få igen de andra. Altin lämnade henne 50 kr. Dessa lade hon i ett kuvert, ställde sig att göra en hop konster med det och lade det till sist upp i ett skåp samt tillsade Altin strängeligen att icke öppna skåpet. Gjorde han det skulle han få en örfil av något osynligt. Hon skulle öppna skåpet själv, då hon om några dagar kom tillbaka. Då skulle det i kuvertet ligga 100 kr. både de 50 hon lagt dit och de 50, han mistat. Altin gick tåligt och väntade men ingen tattarkäring kom. Till slut öppnade han skåpet och såg efter. -Där fanns intet kuvert med pengar i! Tattarkäringen hade stoppat det på sig, och hon har inte visat sig här på trakten sen dess, och det är ungefär 15 år sedan dess.